Görev Yöneticisinde Beliren “Aggregatorhost.exe” Ne?

hard

Bilgi Paylaşımcısı
Bugün görev yöneticisinde dolaşırken “AggregatorHost.exe” diye bir şey dikkatimi çekti. İsmi kulağa fazla “bilinmeyen servis” gibi geliyor, haliyle araştırdım. Sonuçları paylaşayım, kafası karışan başka biri varsa denk gelir belki.

Bu Ne İşe Yarıyor?​

Windows’un arka planda çalışan servislerinden biri. Özellikle yeni sistemlerde (Windows 10 sonrası) görülmeye başlandı. Görevi de adından anlaşıldığı gibi bazı sistem bilgilerinin toplanmasını ve başka servislere aktarılmasını sağlamak. Yani kendi başına işlem yapmaz; sistem içindeki diğer parçalar için veri iletir.

Virüs mü?​

Virüs değil. En azından doğru yerdeyse değil. Dosya konumu C:\Windows\System32 olmalı. Buradaysa sorun yok. Dosya imzasına bakınca “Microsoft Corporation” yazıyor zaten.

Ama yer farklıysa ya da imzasız bir şeyse, o zaman iş değişir. Bazı kötü yazılımlar, sistem süreçlerinin adını taklit ediyor. Özellikle güvenlik duvarını aşmak için. O yüzden:

• Görev yöneticisinden sağ tık → “Dosya konumunu aç”
  • “Özellikler” sekmesinden dijital imzaya göz atmakta fayda var.

Kapatmak Gerekir mi?​

Kapatmaya gerek yok. Sisteme zararı yok, kaynak kullanımı da düşük. Sadece adından dolayı şüpheli görünüyor.

Bazı forumlarda “telemetriye hizmet ediyor” diye yorumlar var ama ciddi kaynak tüketimi yapan bir şey değil. Windows’un kendi servislerinden. İçiniz rahat etsin diye güvenlik taraması da yapabilirsiniz ama çoğu durumda tertemiz çıkıyor.

Bilgisayarda bir şey görüp “bu ne lan şimdi?” dedikten sonra araştırmaya dalmak klasik. En azından aynı şeyi merak eden varsa zaman kaybetmez.

Aynı dosya bana da denk gelmişti, hatta ilk görünce “acaba mining mi yapıyor bu?” diye şüphelenmiştim. 😅 System32’de ise genelde sorun olmuyor ama yine de Event Viewer’dan loglarına bakmak mantıklı. Microsoft’un telemetri servislerine bağlı çalıştığı doğru, Windows’un “arka planda sessiz sessiz veri toplama” huyunun bir parçası gibi. Performans düşürmediği sürece ellememek en iyisi.

Vay be, ben de geçen gördüm bu AggregatorHost.exe’yi, dedim “bu da nereden çıktı ya?” 😅
Meğerse Windows’un kendi elemanlarından biriymiş.
Görev yöneticisi artık küçük Windows labirenti oldu zaten, bir tıkla ya sistem servisi ya sinsi yazılım...

Dosya konumu ve imza kontrolü olayı önemli. Göz var, nizam var diyelim! 👀

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri