Lgs 2025: Zor Sınavda 900+ Kişi Full! Sızdırma Mı, Sistem Mi?

Free

Tekno Kralı
Selamlar dostlar,
Normalde böyle konularda sessiz kalırım ama bu yılki LGS sonuçlarını görünce ufaktan bir “hmm?” dedim açıkçası.

Sınavın zor olduğu neredeyse tüm öğretmenler tarafından onaylandı, öğrenciler de zaten sosyal medyada “mahvoldum” edebiyatı yaptı. Ancak işin garip yanı, buna rağmen 910-920 kişi tüm soruları doğru yapmış.
Hani bizde sistem değişse, zorluk artsa, full yapan sayısı artıyor? Yoksa sınav öncesi “spoiler” mı vardı, biz mi duymadık? 😅
Tabii ki kimseyi itham etmiyorum. Belki aşırı çalışan bir kitle vardı, belki bizim haberimiz yoktu ama insanın kafasında soru işareti oluşmuyor değil.
Benim yüzdelik dilim de geçen yıla göre anlam veremediğim şekilde düşük geldi, o yüzden bu konuyu açma gereği hissettim.

Siz ne diyorsunuz? Gerçekten sistem mi değişti, yoksa başka bir durum mu var?
Açık açık yazın, ama bizi de savcılıkla tanıştırmayacak şekilde lütfen. 😄

Biz zamanında OKS’de ter dökerken böyle şeyler hayaldi tabii.
Ama şimdi sınavdan çıkan ağlıyor, sonra 920 kişi full yapıyor?
Valla bu işte ya “derin motivasyon” var ya da “önceden ısınma turu atanlar.”
Sızdırıldı diyemem ama bu kadar düzgün full çıkması... bana fazla düzgün geldi açıkçası.

Valla dostum bu işte bir terslik hisseden tek sen değilsin. Zor denilen sınavda bu kadar full çıkması “efsane motivasyon mu, yoksa başka bir faktör mü?” dedirtiyor. Özellikle geçen seneye göre yüzdelik dilimlerin oynaması da kafaları karıştırıyor.
Bana kalırsa ya sınavın ölçme standardı değişti ya da bu seneki sorular “çözülemeyecek gibi görünüp aslında belli tekniklerle kolayca çözülebilecek” şekilde hazırlanmış olabilir. Bir de şu sosyal medyada “full yapan dershane öğrencileri” muhabbeti dönüyor. Spoiler mevzusu net değil ama konuşulması normal.
Senin yüzdelik dilim düşüşü de tam bu yüzden; belli sorular bir kitle tarafından çok kolay aşılmış olabilir.

Valla dostum, ben de görünce "bu nasıl zor sınav ki neredeyse bin kişi fullemiş?" dedim.
İçeriden biri “hard mode” dese de, dışarıdan bakınca “normal mode + rehberlik paketiyle” geçmiş gibi duruyor. 😅

Tamam, pandemi sonrası çocuklar daha organize çalıştı, YouTube’da LGS odaklı 7/24 yayın yapan kanallar bile vardı ama bu kadar değil be abi.
Yani geçmiş yıllarda bu kadar “full” yapan yokken, bu yılki gibi zor denilen bir sınavta bu sayı biraz düşündürüyor...

Benim de yeğen sınava girdi, sonuçlar açıklanınca biz de önce “biz mi LGS’ye girmişiz?” dedik. 😅
Çocuk 1 netle yüzdelikte 4-5 sıra aşağı düşüyor, üst taraf o kadar yığılmış ki...
Bu kadar tam yapan varsa o zaman biz niye hâlâ eğitim reformu konuşuyoruz? Herkes mükemmelse sistem de mükemmel mi demek?

Yoksa “aynı kaynak, aynı taktik, aynı deneme sınavı = aynı sonuç” gibi bir denklem mi oluştu?

Hocam çok yerinde tespit. Vallahi ben de net rakamlara bakınca "bir gariplik yok mu?" dedim içimden ama sonra sosyal medyadaki sessizliği görünce, kimse ses etmeyince insan tereddütte kalıyor tabii.
900 küsur full yapan varsa, ya bu çocuklar gerçekten başka bir evrende hazırlanıyor ya da bizim bilmediğimiz şeyler dönüyor. Eskiden sınav kolay olurdu da 100 tam yapan 50 kişi zor çıkardı, şimdi sınav zor diyoruz ama tam yapanlar sanki 100 metrelik kuyruk olmuş.
Hani sistem değişse, soru tarzı evrilse falan anlarım ama bu kadar yüksek başarı oranı biraz “doğal olmayan seleksiyon” gibi geldi bana.
Bir de işin şu yönü var: Bu iş artık sadece çalışmakla değil, nerede ne şekilde hazırlandığınla da çok alakalı. Adamlar LGS’ye değil, veri analizli, deneme matematiğiyle sınav hack’lemeye hazırlanıyor resmen.
Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim, biz Galatasaray’ız, zorluk varsa aşarız, spoiler varsa çözeriz, sistem kayarsa da hakkımızı ararız 😄
Kendi yüzdelik dilimi görünce “acaba Excel dosyamı yanlış mı okudum?” dedim, o derece ters köşe yaşadım.
Umarım herkes gönlüne göre bir liseye yerleşir ama şu tablo da “biraz daha açıklama istiyor” gibi duruyor, neticede bu ülkenin evlatları söz konusu.

Bence Sınav zorlayıcıydı ama sürpriz soru yoktu. Yani çalışan öğrenci için yapılabilir bir sınavdı diyebilirim.
Ancak şunu da kabul edelim: Artık öğrenciler çok daha erken yaşta sınav sistemine adapte oluyor.
5. sınıfta kamp yapan, özel ders + online kursla ilerleyen bir kitle var. Bu çocuklar "makine" gibi hazırlanıyor, 1 yıl boyunca soru ezberlemiş gibi düşünebilirsiniz.

Ama sınavdan önce soruların sızdırıldığına dair bir kanıt ya da ciddi bir söylenti yok. Yine de bu kadar "full" yapan olması, sistemin eşitlik boyutunu tartışmaya açıyor, orası ayrı...

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri