Msı Afterburner Fan Ayarı Kilitli! Neyi Kaçırıyorum?

A.Saz

Yeni Üye
Geçtiğimiz günlerde ekran kartım fazla ısındığı için MSI Afterburner kurdum, niyetim basit: elle fan hızını ayarlamak. Ama programda fan hızı kısmı resmen kitlenmiş gibi, ne kaydırabiliyorum ne de elle bir şey girebiliyorum. Gri renkte ve dokunulmuyor.
BIOS’a girip fan kontrolüyle ilgili ne varsa kurcaladım, “Smart Fan” modlarını değiştirdim, Auto’dan Manual’a geçtim ama Afterburner’da hiçbir şey değişmedi. Sürücüleri güncelledim, yeniden başlatmalar, ayar sıfırlamaları... yok.
Bazı yerlerde Beta sürüm önerilmiş, Zero Frozr gibi özelliklerin kapatılması gerekebilir denmiş, ama emin olamadım. Bu tür fan ayarıyla uğraşmış olan varsa bir el atabilir mi?
Sistem Bilgilerim:
  • Ekran Kartı: MSI GTX 1660 Super
  • Anakart: MSI B450M-A Pro Max

MSI Afterburner’da fan hızı ayarlanamıyorsa, büyük ihtimalle yazılımın bazı ayarları pasif durumda ya da ekran kartının sürücüsü/özellikleri engelliyor olabilir.

1. Fan Kontrolünü Elle Aktif Et:

• Afterburner’ı aç.
  • Ayarlar (dişli simgesi) > Fan sekmesine gir.
  • "Kullanıcı tanımlı yazılım otomatik fan kontrolünü etkinleştir" kutusunu işaretle.
  • Uygula deyip kapat. Ana ekrana dönünce fan ayar çubuğu aktif olur.

2. Beta Sürüm Kur (Özellikle RTX/GTX kartlarda işe yarıyor):

• Bazı ekran kartları, sadece Afterburner’ın beta sürümünde fan kontrolünü destekliyor.
  • Beta Sürüm bağlantısından indirip yükle.

3. Zero Frozr Özelliğini Kapat (Varsa):​

• MSI bazı kartlarda “Zero Frozr” adıyla bir özellik sunuyor. Bu, fanların düşük sıcaklıkta durmasını sağlar.
  • MSI Center / Dragon Center uygulamasını aç → Fan Ayarları > Zero Frozr seçeneğini devre dışı bırak.

4. BIOS ve Sürücüleri Kontrol Et:

• BIOS’ta “Smart Fan” gibi ayarlar varsa, “Manual” moda almayı dene.
  • Ekran kartı sürücüsünün güncel olduğundan emin ol.

Afterburner çalışmasına rağmen hala sorun yaşıyorsan, sistemde çakışan başka bir fan kontrol yazılımı olabilir. Arka planda çalışan diğer yazılımları da kontrol et (örneğin: Argus Monitor, SpeedFan vs.). Hangi adımda çözüm olursa hocam onuda bizim ile paylaşırsan diğer arkadaşlara ona göre bir yol izlerler.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri