Büyük bir topluluğun parçası olma zamanı!

Sen de bu heyecana katılmak istemez misin? Hemen kaydol, eğlenceli sohbetler, yeni arkadaşlıklar ve paylaşılacak pek çok şey seni bekliyor!

Rufus'ta Gpt Mi Mbr Mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ahmetunal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ahmetunal

Yeni Üye
Selam arkadaşlar,
Flash belleğe Windows ISO’su yazdırmak için Rufus kullanacaktım ama orada "MBR" ve "GPT" diye iki seçenek çıktı. Açıkçası ne olduklarını tam bilmiyorum, daha önce de hiç dikkat etmemiştim.

Kafamı karıştıran nokta şu:
  • Hangi durumda MBR seçilmeli, hangi durumda GPT?
  • Bunlar bilgisayarıma zarar verir mi ya da yanlış seçersem kurulumda sorun olur mu?
  • Mesela bilgisayarım eski bir laptop (2014 civarı), ona göre hangisini seçmem gerekir?
Bilen ya da daha önce aynı şeyi yaşamış olanlar yardımcı olursa çok makbule geçer. Boşuna zaman kaybetmeyeyim, doğru şekilde yazdırıp direkt kuruluma geçeyim istiyorum.

Teşekkürler 🙏

Kısaca şöyle açıklayayım:
  • Eğer bilgisayarın UEFI destekliyorsa (genelde 2012 ve sonrası sistemlerde olur), GPT seçmelisin.
  • Eğer eski bir sistemse ve sadece BIOS varsa, MBR daha uyumludur.
2014 model laptoplarda genelde UEFI oluyor ama emin olmak için BIOS’a girip kontrol edebilirsin. “UEFI” yazıyorsa GPT seç, “Legacy” yazıyorsa MBR.

Kuruluma başlamadan önce yanlış seçim olursa genelde hata verir, panik yapma. tekrar sistemi aç ve yeniden Rufus’ta uygun seçeneği seçtiğinde sorun yaşamadan kuruluma geçebilirsin, ve sana öneri olarak windows kendi tool ile bütün herşeyi senin yerine hallediyor eğer mümkün ise bunları kullanabilirsin.

Windows 10 :
Windows 11 :

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri