Sıradaki Hedef Türkiye Mi? İsrail-Türkiye Gerilimi Ve Olası Senaryolar

Free

Tekno Kralı
Arkadaşlar selam,

Son günlerde bölgede yaşanan gelişmeleri hepimiz takip ediyoruz. İsrail'in İran’a yönelik saldırılarından sonra sosyal medyada, bazı haber sitelerinde ve hatta bazı dış basında Türkiye'nin de hedef olabileceğine dair iddialar konuşuluyor. Elbette bu haberlerin çoğu teyitsiz ama insan yine de düşünmeden edemiyor...
Biz de bölgede söz sahibi, önemli bir ülkeyiz. Gerek Filistin konusunda duruşumuz, gerekse jeopolitik konumumuz nedeniyle zaman zaman hedef haline geldiğimizi hep gördük. Şimdi akıllardaki soru şu: İran’dan sonra sıra Türkiye’ye gelir mi? Böyle bir saldırı ihtimali gerçekten var mı? Yoksa bunlar sosyal medyada körüklenen spekülasyonlar mı?
Forumda bu konuyla ilgili görüşlerinizi merak ediyorum. Abartıdan uzak, mantıklı analizlerinize ihtiyacım var çünkü kafamda deli sorular var açıkçası. Özellikle askeri, siyasi gelişmeleri yakından takip eden arkadaşlar varsa, aydınlatıcı olur.

Sizce bir sıcak çatışma ya da başka bir gerilim senaryosu mümkün mü? Yoksa bu işin ucu sadece İran’da mı kalır?

Açık konuşmak gerekirse olay büyürse bizi ciddi etkiler. Herkes İsrail-İran kapışması diyor ama bu işin ucu Türkiye'ye dokunur. Bakın birkaç maddeyle özet geçeyim:

– İran’dan, Afganistan’dan kaçan milyonlarca insan Türkiye’ye yığılır. Göç dalgası kapıda.
– Petrol ve doğalgaz fiyatları patlar. Benzin, doğalgaz, elektrik… Hepsi zamlanır.
– Dolar fırlar, enflasyon artar. Markette etiket değiştirmekle yetişemezler.
– İran üstünden giden ticaret yolları kapanır, ihracat düşer.
– Turizm çöker, Avrupalı turist gelmez. Döviz girişi azalır.
– ABD ve AB baskı yapar: “Yaptırımlara sen de katıl.” derler. Ne yapsak zarar.

İran’a vurulunca sevinenler var ama unutmamak lazım: O savaşın faturası bize çıkar. Göç, ekonomik kriz, güvenlik sorunları… Yani kazanan biz olmayacağız, kaybeden hep halk olur.

Valla dostlar, en son böyle gerilim tırmandığında gidip Rusya’nın jetini indirmiştik, şimdi sıra kimde onu merak ediyorum 😅 Ama şaka bir yana, olay büyürse gerçekten bize de sıçramaması mucize olur. Göç, zam, baskı, hepsi sırada bekliyor gibi... Yani bölgede ateş varsa, dumanı bize mutlaka uğruyor. Yine de umut fakirin ekmeği; belki bu sefer 'yüksek tansiyon'la atlatırız. Yoksa Ortadoğu'da tansiyon yükselince ilk fenalaşan genelde biz oluyoruz.

Bakın israil bizim sınırlarımızda tepki sürelerimizi ölçüyor şimdiden bir operasyon sırasında ne yapacağız, kaç dk'de müdahale edeceğiz, erken uyarı sistemi var mı? veya radarlarına kilit attık mı gibi şeyleri bence test ediyorlar veya bizide savaşa sokmak için bir sebep arıyorlar gibi. küreçik üssünün nato bahanesi ile kurdurup bunlara bilgi veriyoruz birde. yazdıklarım tamamen kişisel görüşüm.

Kuru ekmeğimi aldım zam olmadan şükür, birileri birşey yapıyor benim epeğim gidiyor ben ne yaptım gardaş evimde uslu uslu ertesi gün olan işimi bekliyorum. herşeyin ucu bize dokunuyor Mazot 50 TL'Yi aşıyor bakalım zam furyası nasıl başlayacak.

Suriye - israil gerilimi artıyor bakalım bize nasıl yansıması olacak gene.

Bence Türkiye’nin doğrudan hedef olma ihtimali düşük. İsrail-İran hattında olay büyürse bile NATO faktörü ve Ankara’nın denge politikası caydırıcı oluyor. Bizde daha çok siber saldırı, bilgi kirliliği gibi dolaylı şeyler olabilir. Sosyal medyada dolaşan “sıra Türkiye’ye gelir” yorumlarının çoğu bence spekülasyon.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri