Windows 11 Recall Özelliği Nasıl Kapatılır? (Cmd Ile Kalıcı Devre Dışı Bırakma)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hard
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hard

Bilgi Paylaşımcısı
Microsoft’un Windows 11 için yayınladığı Copilot+ güncellemesi, birçok sistemde Recall adlı özelliği varsayılan olarak aktif hale getiriyor. Çoğu kullanıcı bu özelliğin ne yaptığını bile fark etmeden kullanmaya başlıyor.
Recall, bilgisayar üzerinde yapılan işlemleri arka planda kaydederek daha sonra “hatırlatma” amacıyla sunmayı hedefleyen bir sistem. Ancak bu durum, özellikle gizlilik ve veri güvenliği açısından ciddi soru işaretleri oluşturuyor.

Recall Ne Yapıyor?​

• Sistem etkinliğini arka planda izleyebiliyor
  • Açılan uygulamalar ve ekran içerikleri kayıt altına alınabiliyor
  • Kullanıcı davranışlarını zaman çizelgesi şeklinde tutabiliyor
Bu kayıtların kötü amaçlı yazılımlar veya yetkisiz erişimler için potansiyel hedef oluşturabileceği unutulmamalı.

Neden Kapatılmalı?​

• Hassas bilgiler (şifre, özel içerik, iş verileri) dolaylı olarak kayıt altında olabilir
  • İş bilgisayarları ve içerik üretenler için gereksiz risk oluşturur
  • Çoğu kullanıcı için pratik bir fayda sağlamaz
Bu nedenle Recall, her sistem için “olmazsa olmaz” bir özellik değildir.

🛠️ Windows 11 Recall Kapatma (Kesin Yöntem)​

Recall özelliğini kalıcı olarak devre dışı bırakmak için aşağıdaki adımları uygulayın:
  1. Başlat menüsüne sağ tıklayın
  2. Komut İstemi (CMD) seçeneğini Yönetici olarak çalıştırın
  3. Açılan pencereye aşağıdaki komutu yazıp Enter’a basın:
  4. Kod:
    Dism /Online /Disable-Feature /Featurename:Recall
  5. şlem tamamlandıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın.

Bu işlem sonrası Recall özelliği sistemden devre dışı bırakılır.
Recall, Microsoft’un kullanıcı deneyimini geliştirmek için sunduğu bir özellik olsa da, mevcut haliyle her kullanıcı için gerekli veya güvenli değil. Özellikle gizliliğe önem verenler ve iş amaçlı bilgisayar kullananlar için kapatılması daha sağlıklı bir tercih olabilir.
Bilginiz olsun, sonra “keşke daha önce kapatsaydım” dememek için.

Bu özellik çoğu kişide farkında olmadan açık kalıyor. Gizlilik tarafı gerçekten düşündürücü, özellikle iş veya kişisel verilerle çalışanlar için riskli. İhtiyaç duymayanların kapatması daha mantıklı, anlatılan yöntem de pratik görünüyor.

Teşekkürler windows pc'de kapatayım, macbookta böyle şeylerle uğraşmıyorum allahtan bitirdin beni windows!!!!

Windows 10 kullanan gariban ben, onda da var mı bu özellik kapatayım

Bunu ben de fark edip kapatanlardanım. Recall kâğıt üstünde güzel fikir ama pratikte herkese lazım bir özellik değil. Özellikle ortak PC kullananlar ya da iş bilgisayarı olanlar bence kapatmalı. Arka planda ekran görüntüsü mantığı çoğu kişiyi rahatsız ediyor zaten.
Yazdığın DISM yöntemi bende de sorunsuz çalıştı, kapattıktan sonra tekrar aktifleşme görmedim. İsteyenler kapatmadan önce Ayarlar > Gizlilik kısmını da kontrol etsin, Recall açık gelmiş olabiliyor.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri