Görev Yöneticisi Başlangıçta "Program" Yazıyor, Ne Olduğunu Bilen Var Mı?

ShinraKusunagi

Yeni Üye
Merhaba,
Windows 10 kullanıyorum, lisanslı sürüm. Görev Yöneticisi > Başlangıç kısmına girdiğimde listede sadece “Program” adıyla görünen bir şey var. Simge yok, yayınevi bilgisi yok, detay da çıkmıyor.

Herhangi bir şey yüklediğimi hatırlamıyorum. Bu nedir, sistem uygulaması mı yoksa silinmiş bir programın kalıntısı mı? Yoksa virüs, trojan gibi birşey mi yedim? Kararsız kaldım, devre dışı bırakmak sorun çıkarır mı windows için gerekli birşey mi?
windows program.webp

Şimdilik sistemde bir yavaşlık yok ama içim rahat etmedi, bilgilerimizi boş yere vermeyelim kapatıpta sistemide çökeltmek istemiyorum format için usb belleğim yok ve yedeklemem gereken dosyalar için google drive'da yer acmam lazım.

Bu genellikle kaldırılmış ya da hatalı yüklenmiş bir programın kalıntısıdır.
Adı “Program” olarak görünüyorsa, sistem tanımlayamıyordur.

Başlangıç klasörünü ve Kayıt Defteri’ni kontrol etmeni öneririm:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Güvenmediğin bir şeyse devre dışı bırakmanda sakınca yok.

Ben de aynı durumu yaşamıştım. Meğer kurulum yarım kalan eski bir oyun dosyasından kalmış.
CCleaner veya avast cleanup ile başlangıçta neyin çalıştığını daha net görebiliyorsun. Oradan kaldırmıştım, sorun olmadı.

Eğer “Program” yazan satırın üstüne sağ tıklayıp “Dosya konumunu aç” dersen bazen nereye bağlı olduğunu gösteriyor. Bende klasör boş çıkmıştı, direkt devre dışı bıraktım bir şey olmadı.

Görev Yöneticisi’nde “Program” adıyla görünen başlangıç girdisi genellikle silinmiş bir yazılımın kalıntısıdır, Windows’un kritik servisi değildir. Komut satırı yolunu kontrol ederek gerçek dosya konumunu bulun; yol boşsa veya geçersizse devre dışı bırakabilirsiniz. Emin olmak için Autoruns veya PowerShell (Get-CimInstance Win32_StartupCommand) ile tarayın. Konum C:\Windows\System32 değilse virüs taraması yapın. Kapatmak sistem sorununa yol açmaz.

Araştırdım, olay şu şekildeymiş:

Büyük ihtimalle silinmiş bir programın kalıntısı.
✅ Bazen arka planda çalışan ama kendini göstermeyen uygulamalar da böyle görünüyormuş.
❌ Çok düşük ihtimalle virüs/trojan olabiliyor, ama sistemde şimdilik yavaşlama yok.

🧩 Ne yapılabilir?

• Sağ tıklayıp "Devre dışı bırak" derseniz sistem zarar görmez, zaten Windows bile ne olduğunu bilmiyor.
  • İsterseniz “Autoruns” diye bir araç var, onunla detaylı bakılabiliyor.
  • Malwarebytes veya Defender ile bir tarama yaparsanız da içiniz rahat eder.

Ben şimdilik devre dışı bıraktım, bir sorun çıkmadı. Aynı durumla karşılaşan varsa yorumlara yazsın, belki başka çözüm de vardır. 👇

denk geldi konuyu okudum iyi ki macos kullanıyorum alın bir mac mini kurtulun windowsun virüsü, hantallığından. herkesin kişsel tercihi ama benim görüşüm mac 10 numara beş yıldız böyle durumlarda yaşamıyorsun.

Görev Yöneticisi’nde adı sadece “Program” görünen girişlerin %90’ı eksik uninstall kalıntısı oluyor. Kurulum sırasında başlangıca eklenmiş ama sonra dosya yolu silinmiş. Windows yol bulamayınca adı böyle kalıyor. Devre dışı bırakman güvenli.
Yine de için rahat etsin diyorsan Autoruns ile bak, hangi exe’ye bağlıymış net gösteriyor.

Hocam o “Program” olayı çoğu kişide çıkıyor, genelde virüs falan olmuyor. Büyük ihtimalle silinmiş bir uygulamanın başlangıç kaydı kalmış. Windows’un kendi kritik şeyi değil. İstersen gönül rahatlığıyla devre dışı bırak, sisteme bir zararı olmaz. İçin rahat etsin diyorsan Defender ile tam tarama da yap geç. Benzerini yaşamıştım, kapatınca kaybolmuştu.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri