Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Selam arkadaşlar,
Flash belleğe Windows ISO’su yazdırmak için Rufus kullanacaktım ama orada "MBR" ve "GPT" diye iki seçenek çıktı. Açıkçası ne olduklarını tam bilmiyorum, daha önce de hiç dikkat etmemiştim.
Kafamı karıştıran nokta şu:
Hangi durumda MBR seçilmeli, hangi durumda GPT?
Bunlar bilgisayarıma zarar verir mi ya da yanlış seçersem kurulumda sorun olur mu?
Mesela bilgisayarım eski bir laptop (2014 civarı), ona göre hangisini seçmem gerekir?
Bilen ya da daha önce aynı şeyi yaşamış olanlar yardımcı olursa çok makbule geçer. Boşuna zaman kaybetmeyeyim, doğru şekilde yazdırıp direkt kuruluma geçeyim istiyorum.
Eğer bilgisayarın UEFI destekliyorsa (genelde 2012 ve sonrası sistemlerde olur), GPT seçmelisin.
Eğer eski bir sistemse ve sadece BIOS varsa, MBR daha uyumludur.
2014 model laptoplarda genelde UEFI oluyor ama emin olmak için BIOS’a girip kontrol edebilirsin. “UEFI” yazıyorsa GPT seç, “Legacy” yazıyorsa MBR.
Kuruluma başlamadan önce yanlış seçim olursa genelde hata verir, panik yapma. tekrar sistemi aç ve yeniden Rufus’ta uygun seçeneği seçtiğinde sorun yaşamadan kuruluma geçebilirsin, ve sana öneri olarak windows kendi tool ile bütün herşeyi senin yerine hallediyor eğer mümkün ise bunları kullanabilirsin.
MBR (Master Boot Record): Eski sistemler içindir, özellikle BIOS kullanan bilgisayarlarda tercih edilir. GPT (GUID Partition Table): Yeni nesil sistemler ve UEFI destekli anakartlar içindir.
Laptop’un 2014 civarıysa ve BIOS/UEFI ayarlarını hiç kurcalamadıysan, büyük ihtimalle MBR seçmen daha güvenli olur.
Eğer bilgisayarın UEFI destekliyorsa (ve UEFI modda kurulum yapacaksan), o zaman GPT kullanabilirsin.
Yanlış seçersen ne olur? Kurulum sırasında “disk uygun değil” gibi bir hata alırsın. Ciddi zarar vermez ama yeniden biçimlendirmen gerekebilir = zaman kaybı.
Eski sistem / BIOS mod → MBR
Yeni sistem / UEFI mod → GPT
Senin durumda yüksek ihtimalle MBR ile yazdırıp kuruluma geçmen en sorunsuz seçenek olur.
Kolay gelsin! 🙌